Pentart üveggyanta szett 1:1 - 2x250 ml

Pentart üveggyanta szett 1:1 - 2x250 ml

Kétkomponensű, teljesen átlátszóra száradó, nem sárguló, nagy keménységű, üvegszerű anyaggá szilárduló műgyanta.
Szilikon formába öntve ékszer- és dekorációkészítésre, vagy sík felületek felületkezelésére egyaránt alkalmas.
Jól színezhető média tintával és pigmentporokkal.
Keverhetünk bele apró gyöngyöket, kavicsokat, tehetünk bele préselt virágokat, de ezek esetében ajánlott rétegenként önteni.
Mérjünk össze 1:1 térfogat egységnyi arányban az A és a B komponenst és keverjük jól össze. Az elegyet ráönthetjük közvetlenül a felületre vagy beleönthetjük szilikon formába is.
A terméket alapvetően kisebb tárgyakhoz és öntésekhez ajánljuk. Amennyiben formát használunk, a kiöntött mennyiség vastagsága maximum 20 mm lehet. Amennyiben vastagabb tárgyat szeretnénk, azt több réteg öntésével érhetjük el. A kiöntött tárgyat 24 óra száradás után tudjuk kivenni a formából, ami ekkor még rugalmas.
A teljes száradási idő 72 óra, ezt követően az anyag nagyon kemény és ellenálló lesz.
Az eszközöket Rubbing alkohol spray-vel tudjuk elmosni, valamint az alkohol segít a keletkező légbuborékokat is megszüntetni.
A megszilárdult gyanta csiszolható és polírozható.
Kiszerelés: 2x250 ml

29.46
To Favourites
Question about the product
Details
Info
Details

Teljesen átlátszó, nagy keménységű, üvegszerű anyaggá dermedő kétkomponensű rendszer. Megkeményedés után rendkívül ellenálló, stabil anyag, nem sárgul. Sokértűen felhasználható; síkfelületek bevonására, ékszerkészítéshez, emléktárgyak, száraz virágok formába öntéséhez. Tökéletes választás emlékőrök készítéséhez.

 

Használati útmutató:

1. A munkafelület előkészítése
Dolgozzunk jól szellőző, jól megvilágított környezetben. A munkafeéület legyen vízszintes, melyet műanyag terítővel, szilikon munkalappal vagy festőfóliával védünk az esetleges szennyeződéstől. A munka során mindig használjunk védőkesztyűt! Gondoljunk ruházatunk megvédésére is.

 

2. Mérés

A komponensek térfogat szerinti kiméréséhez használhatunk mérőedényt, mérőpoharat. Töltsünk ki külön edényekbe pontosan egy-egy térfogategységnyi A és B komponenst. Tömeg szerinti, mérlegen történő kimérésnél egy tömegegységnyi A komponenst és 0,95 tömegegységnyi B komponenst mérjünk ki. A gyanta tökéletes keményedése érdekében fontos, hogy pontos legyen a kimérés! Ajánljuk a méréshez a szilikon mérőpoharat, mert a pohárban maradt megkötött üveggyantát egyszerűen ki lehet belőle pattintani és ismét lehet is használni a mérőpoharat.

 

3. Keverés

A kimért komponenseket öntsük tiszta keverőedénybe. Két perc intenzív jeveréssel készítsünk teljesen homogén elegyet a két anyagból. Ügyeljünk arra, hogy az edény falára és aljára tapadt aníagokat is biztosan bekeverjük az elegybe. A keveréshez fa vagy műanyag spatulát használjunk. A nem megfelelően összekevert elegy nem szilárdul meg és ragadós marad a gyanta.

 

4. Kiöntés

A homogén keveréket öntsük ki a dízsítendő felületre vagy öntőformába (ehhez legalkalmasabb a szilikon öntőforma). A díszítendő felületnek portól, olajos, zsíros szennyeződésektől mentesnek kell lennie, különben nem lesz megfelelő a tapadás. A felület megtisztításához használjunk Pentart tisztító alkoholt (Rubbing Spray). Az anyag önterülő és elég viszkózus ahhoz, hogy ne folyjon le a felületről (esetleg spatulával segíthetjük a szétoszlását). Vastagabb réteg készítésekor ajánlott több részletben, egymást követő rétegenként kiönteni, miközben minden rétegben elegendő időt hagyunk, hogy az alatta lévőhöz hozzá tudjon kötni (30-45 perc). Lehetőleg csak annyi keveréket készítsünk, amennyit egyszerre, kb. 25 perc alatt felhasználunk. A keverőedényben maradó elegy felmelegszik, megszilárdul és használhatatlanná válik (kb. 45 perc alatt).

 

5. Buborékmentesítés

A kiöntést követően, körülbelül 5 perc elteltével a keverés közben keletkezett buborékok a felszínre jönnek. Ezeket óvatosan ki kell hajtani a keverékből, ügyelve arra, hogy a kikerülő gázokat ne lélegezzük be! Öntsünk a felületre néhány csepp Rubbing Spray-t vagy használjunk vihargyújtót, hőlégfúvót, melyet kb. 15 centiméterre tartva a felülettől lassan mozgassunk, így a buborékok könnyebben el tudnak távozni. Amíg a keverék folyós, addig ezt a folyamatot meg lehet ismételni (kb. 45 percen belül).

 

6. Száradás

A legjobb, ha pormentes helyiségben, szobahőmérsékleten (20-25 ºC) hagyjuk az elegyet megszáradni. A gyanta megkeményedése érdekében a levegő nedvességtartalma ne legyen 50% felett. A teljes átkeményedés 48-72 óra, de vastagabb rétegeknél ez az idő több is lehet.

7. Tisztítás

A még folyékony gyantát Rubbing alkohollal el lehet távolítani a felületről. A keveréshez használt eszközöket közvetlenül használat után a rubbing spray-vel és papírtölrővel tisztíthatjuk.

Tipp: a homogénre kevert elegyet színezhetjük média tintával, resint tint gyantaszínezővel, metál pigmentporral, mica porral, füstfóliával, szórógyöngyökkel.

Info
Article No.
40055
Weight
500 g/pcs
barion_com
Árukereső.hu Hobbiverzum.hu