Pentart üveggyanta szett 1:1 - 2x250 ml

Pentart üveggyanta szett 1:1 - 2x250 ml

Kétkomponensű, teljesen átlátszóra száradó, nem sárguló, nagy keménységű, üvegszerű anyaggá szilárduló műgyanta.
Szilikon formába öntve ékszer- és dekorációkészítésre, vagy sík felületek felületkezelésére egyaránt alkalmas.
Jól színezhető média tintával és pigmentporokkal.
Keverhetünk bele apró gyöngyöket, kavicsokat, tehetünk bele préselt virágokat, de ezek esetében ajánlott rétegenként önteni.
Mérjünk össze 1:1 térfogat egységnyi arányban az A és a B komponenst és keverjük jól össze. Az elegyet ráönthetjük közvetlenül a felületre vagy beleönthetjük szilikon formába is.
A terméket alapvetően kisebb tárgyakhoz és öntésekhez ajánljuk. Amennyiben formát használunk, a kiöntött mennyiség vastagsága maximum 20 mm lehet. Amennyiben vastagabb tárgyat szeretnénk, azt több réteg öntésével érhetjük el. A kiöntött tárgyat 24 óra száradás után tudjuk kivenni a formából, ami ekkor még rugalmas.
A teljes száradási idő 72 óra, ezt követően az anyag nagyon kemény és ellenálló lesz.
Az eszközöket Rubbing alkohol spray-vel tudjuk elmosni, valamint az alkohol segít a keletkező légbuborékokat is megszüntetni.
A megszilárdult gyanta csiszolható és polírozható.
Kiszerelés: 2x250 ml

11 540 Ft
Kedvencekhez
Kérdés a termékről
Részletek
Adatok
Részletek

Teljesen átlátszó, nagy keménységű, üvegszerű anyaggá dermedő kétkomponensű rendszer. Megkeményedés után rendkívül ellenálló, stabil anyag, nem sárgul. Sokértűen felhasználható; síkfelületek bevonására, ékszerkészítéshez, emléktárgyak, száraz virágok formába öntéséhez. Tökéletes választás emlékőrök készítéséhez.

 

Használati útmutató:

1. A munkafelület előkészítése
Dolgozzunk jól szellőző, jól megvilágított környezetben. A munkafeéület legyen vízszintes, melyet műanyag terítővel, szilikon munkalappal vagy festőfóliával védünk az esetleges szennyeződéstől. A munka során mindig használjunk védőkesztyűt! Gondoljunk ruházatunk megvédésére is.

 

2. Mérés

A komponensek térfogat szerinti kiméréséhez használhatunk mérőedényt, mérőpoharat. Töltsünk ki külön edényekbe pontosan egy-egy térfogategységnyi A és B komponenst. Tömeg szerinti, mérlegen történő kimérésnél egy tömegegységnyi A komponenst és 0,95 tömegegységnyi B komponenst mérjünk ki. A gyanta tökéletes keményedése érdekében fontos, hogy pontos legyen a kimérés! Ajánljuk a méréshez a szilikon mérőpoharat, mert a pohárban maradt megkötött üveggyantát egyszerűen ki lehet belőle pattintani és ismét lehet is használni a mérőpoharat.

 

3. Keverés

A kimért komponenseket öntsük tiszta keverőedénybe. Két perc intenzív jeveréssel készítsünk teljesen homogén elegyet a két anyagból. Ügyeljünk arra, hogy az edény falára és aljára tapadt aníagokat is biztosan bekeverjük az elegybe. A keveréshez fa vagy műanyag spatulát használjunk. A nem megfelelően összekevert elegy nem szilárdul meg és ragadós marad a gyanta.

 

4. Kiöntés

A homogén keveréket öntsük ki a dízsítendő felületre vagy öntőformába (ehhez legalkalmasabb a szilikon öntőforma). A díszítendő felületnek portól, olajos, zsíros szennyeződésektől mentesnek kell lennie, különben nem lesz megfelelő a tapadás. A felület megtisztításához használjunk Pentart tisztító alkoholt (Rubbing Spray). Az anyag önterülő és elég viszkózus ahhoz, hogy ne folyjon le a felületről (esetleg spatulával segíthetjük a szétoszlását). Vastagabb réteg készítésekor ajánlott több részletben, egymást követő rétegenként kiönteni, miközben minden rétegben elegendő időt hagyunk, hogy az alatta lévőhöz hozzá tudjon kötni (30-45 perc). Lehetőleg csak annyi keveréket készítsünk, amennyit egyszerre, kb. 25 perc alatt felhasználunk. A keverőedényben maradó elegy felmelegszik, megszilárdul és használhatatlanná válik (kb. 45 perc alatt).

 

5. Buborékmentesítés

A kiöntést követően, körülbelül 5 perc elteltével a keverés közben keletkezett buborékok a felszínre jönnek. Ezeket óvatosan ki kell hajtani a keverékből, ügyelve arra, hogy a kikerülő gázokat ne lélegezzük be! Öntsünk a felületre néhány csepp Rubbing Spray-t vagy használjunk vihargyújtót, hőlégfúvót, melyet kb. 15 centiméterre tartva a felülettől lassan mozgassunk, így a buborékok könnyebben el tudnak távozni. Amíg a keverék folyós, addig ezt a folyamatot meg lehet ismételni (kb. 45 percen belül).

 

6. Száradás

A legjobb, ha pormentes helyiségben, szobahőmérsékleten (20-25 ºC) hagyjuk az elegyet megszáradni. A gyanta megkeményedése érdekében a levegő nedvességtartalma ne legyen 50% felett. A teljes átkeményedés 48-72 óra, de vastagabb rétegeknél ez az idő több is lehet.

7. Tisztítás

A még folyékony gyantát Rubbing alkohollal el lehet távolítani a felületről. A keveréshez használt eszközöket közvetlenül használat után a rubbing spray-vel és papírtölrővel tisztíthatjuk.

Tipp: a homogénre kevert elegyet színezhetjük média tintával, resint tint gyantaszínezővel, metál pigmentporral, mica porral, füstfóliával, szórógyöngyökkel.

Adatok
Cikkszám
40055
Tömeg
500 g/db
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
Árukereső.hu Hobbiverzum.hu