Blogbejegyzések

Hogyan kell illatviaszt készíteni?

2024.03.07 20:57
Hobbiverzum
Hogyan kell illatviaszt készíteni?

Az illatviasz készítés első és egyben legfontosabb lépése a tervezés. Ki kell találnunk, hogy milyen viaszt, illatot és opcionálisan milyen színezőt szeretnénk használni, illetve milyen eszlözre lesz szükségünk.

Milyen viaszt válasszunk illatviasz készítéséhez?

Két fontos szempontot kell figyelembe vennünk: a viasz könnyen eltávolítható legyen a formából és magas illathordozási képességgel bírjon. Ezen kritériumoknak megfelelően az alábbi viaszok közül válasszunk:

KeraSoy szójaviasz

  • Olvadási hőmérséklet: 60 ℃
  • Javasolt öntési hőmérséklet: 55 ℃
  • Maximális illatanyag tartalom: 10%

Kókuszviasz

  • Olvadási hőmérséklet: 75 ℃
  • Javasolt öntési hőmérséklet: 55 ℃
  • Maximális illatanyag tartalom: 12%

Olívaviasz

  • Olvadási hőmérséklet: 70-75 ℃
  • Javasolt öntési hőmérséklet: 60-65 ℃
  • Maximális illatanyag tartalom: 12%

Ezek a viaszok nem tapadnak az öntéshez használt forma falához, így ha az elkészült illatviaszt kivesszük a formából az nem lesz foltos, és a forma tisztítása is könnyen elvégezhető lesz. Ezen tulajdonságok miatt ajánlott szabadonálló formagyertyákhoz is Kerasoy szójaviaszt, olívaviaszt vagy kókuszviaszt használni.

Mennyi illatanyagot használjunk az illatviasz készítéséhez?

A viasz súlyához képest 10-12%-nyi illatanyagot ajánlott használni illatviasz készítéséhez. Kerasoy szójaviasz esetén maximum 10%-ot, olívaviasz és kókusziasz esetén akár 12%-ot.

Lehet színezni az illatviaszt?

Igen! A Hobbiverzumon megvásárolható illatolajok egy része kettő az egyben megoldás, mert az illatanyag mellett színezéket is tartalmaz, ez a viaszt lágy, pasztell színűre színezi. Azonban használhatóak erre a célra Bekro gyertyaszínezők is, szép, intenzív színnel rendelkeznek, tökéletesen oldódnak a viaszban. A maximális oldódáshoz 70 ℃ fölé érdemes hevíteni a viaszt.

Mibe öntsük a viaszt?

Az egyik megoldás a műanyag illatviasz tárolók használata, amelyből a viasz dermedése után sem kell kivenni a kész illatviaszt, abban lehet tárolni, felcímkézni. A legkedveltebb megoldás a szilikon formák használata, amelyekből dermedés után könnyen eltávolítható az illatviasz.

Hogyan kell illatviaszt készíteni?

Ha gondosan megterveztünk mindent és előkészítettük a helyszínt, akkor utána kezdjük el melegíteni a viaszt. Ehhez két edényre lesz szükségünk, az egyiket megtöltjük vízzel, a másikba pedig belerakjuk a viaszt és vízgőz fölött felolvasztjuk. Ha eléri a viasz a megfelelő hőmérsékletet, akkor adjuk hozzá az illat- és színezőanyagot és keverjük homogénre. Hagyjuk a viaszt visszahűlni a javasolt öntési hőmérsékletre, és óvatosan öntsük ki a viaszt a formába. Apróbb formák esetén használhatunk pipettát is a viasz adagolásához. Használat előtt várjunk 12-24 órát a teljes dermedés érdekében.

Ha szeretnél értesülni az új blogbejegyzésekről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre vagy kövess minket Facebookon és Instagramon.

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
Árukereső.hu Hobbiverzum.hu