Blogbejegyzések

Miért süllyed meg a gyertya felszíne?

2024.01.14 15:15
Hobbiverzum
Miért süllyed meg a gyertya felszíne?

Gyakran előfordul, hogy a gyertya dermedését követően arra leszünk figyelmesek, hogy a felülete megsüllyed, a belsejében pedig kisebb lyukak keletkeznek. Ez nem csak esztétikai okok miatt jelent problémát, de rontja a gyertya égését is.

A felület süllyedésének az oka, hogy a viasz térfogata olvasztás során megnövekszik, majd amikor kiöntjük a tégelybe a lehűlés miatt a térfogata elkezd zsugorodni. A viasz érintkezik a nála alacsonyabb hőmérsékletű kanóccal, illetve tégellyel, így először ott kezd megszilárdulni, gyakorlatilag belekapaszkodik a viasz egy része a kanócba és a tégelybe. Ezalatt a még mindig lehűlés alatt álló viasz tovább veszít a térfogatából, elválva a már megszilárdult részektől ezzel üregeket képezve a gyertyában.

A gyertya készítése során nem csak a viasz hőmérsékletére fontos figyelni, hanem a környezet és a használt eszközök hőmérsékletére is. Az alábbiakat betartva csökkenthetjük az esélyét a gyertya megsüllyedésének:

  • a gyertyaöntést ne végezzük hideg vagy huzatos helységben, a szobahőmérséklet az ideális
  • melegítsük elő a használni kívánt üvegtégelyeket, ezzel is csökkentve a hőmérsékletkülönbséget
  • ne melegítsük túl a viaszt a gyártó által ajánlott hőmérsékletnél
  • ne mozgassunk a gyertyát dermedés közben
  • az olvadt viaszt a tégelybe ne öntsük túl gyorsan a buborékképződés elkerülése okán, mert ez is hozzájárulhat a gyertya belsejében történő üregképződéshez

Ha a fentiek betartása ellenére mégis üreges, süllyedt felszínű gyertyát kapunk, akkor könnyen korrigálhatjuk. Hőlégfúvó, de akár egy hajszárító segítségével melegítsük újra a gyertya felszínét, ameddig el nem tűnnek a lyukak. Melegítés közben érdemes megszúrni az üreg alját, hogy meggyőződjük az üreg méretéről.

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
Árukereső.hu Hobbiverzum.hu