Blogbejegyzések

Ezeknek a szabályozásoknak kell megfelelnie a gyertyád címkéinek

2024.06.02 12:43
Ezeknek a szabályozásoknak kell megfelelnie a gyertyád címkéinek

A gyertyák nem csupán hangulatos fényt és kellemes illatot biztosítanak otthonunkban, hanem egyre népszerűbb ajándéktárgyak és lakberendezési kiegészítők is. Azonban ahhoz, hogy egy gyertya biztonságosan és megfelelően használható legyen, elengedhetetlen, hogy a címkéjén feltüntetett információk pontosak és a jogszabályoknak megfelelőek legyenek. Ebben a bejegyzésben áttekintjük, milyen szabályoknak és előírásoknak kell megfelelnie a gyertyacímkézésnek, hogy mind a gyártók, mind a fogyasztók biztonságban érezhessék magukat.

Az EU EN15494 termékbiztonsági címkeszabványai szerint a gyertyákon több piktogramnak vagy tájékoztató szövegnek is szerepelnie kell, hogy informálják a vásárlót a termék biztonságos használatáról és figyelmeztessenek a nem rendeltetésszerű használattal kapcsolatos potenciális veszélyekre. Ez különbözik a CLP szabályozásoktól, amelyekről lentebb esik szó. Az alábbi szöveget, vagy jelentésével megegyező piktogramok feltüntetését javasoljuk összhangban a 2001/95/EK irányelvvel (Általános Termékbiztonsági Irányelv):


Soha ne hagyjon égő gyertyát felügyelet nélkül. A gyertya gyermekektől és háziállatoktól távol tartandó. Hagyjon legalább 10 cm távolságot az égő gyertyák között. Ne égessen gyertyát könnyen lángra kapó tárgyak közelében. Csak olyan felületre helyezzen gyertyát, amely hőálló. Ne égesse 4 óránál tovább a gyertyát és ügyeljen arra, hogy a láng ne érjen a tégelyhez. Eloltás után bizonyosodjon meg róla, hogy a kanóc függőlegesen áll a viaszban, mielőtt a viasz megszilárdulna. A füstölés elkerülése érdekében meggyújtás előtt mindig vágja le a kanócot 5 mm-re. A tégely használat közben felforrósodhat. Oltsa el a gyertyát, amikor már csak 5 mm viasz maradt, és ne gyújtsa újra.


A CLP rendelet szabványosítja a termékeken feltüntetendő figyelmeztetéseket. Mind a gyertyák, mind az illatviaszok a CLP rendeletek hatálya alá tartoznak, és specifikus címkékre van szükségük, a rendelet alapján a biztonsági óvintézkedéseket feltüntető szövegen/piktogramokon kívül az alábbi információk feltüntetése szükséges:


● A termék neve, az illat és a termék típusa
● Bármilyen allergén összetevő
● Jelzőszó - valami, ami jelzi a vásárlóknak, hogy mennyire veszélyes lehet az összetételben lévő anyag. Például: "veszély" a veszélyes anyagokra és "figyelem" a kevésbé veszélyesekre
● Cég/vállalkozó neve, címe és elérhetőségei

Továbbá az FPLA (Fair Packaging and Labeling Act) ajánlásával a termék nettó súlyát is fel kell tüntetni.

A címketervezés mellett gyakran felmerül még a gyertyakészítőkben, hogy engedélyköteles-e ez a tevékenység. A Kamarai Vállalkozói Információs Rendszerben lekérdezett adatok alapján nem minősül engedélyköteles tevékenységnek a gyertyaöntés és gyertyamártás.

A gyertyák címkézésére vonatkozó szabályok betartása nemcsak jogi kötelezettség, hanem a biztonságos használat záloga is. Egy jól megtervezett címke biztosítja a fogyasztók elégedettségét és a termék megbízhatóságát.

Ha szeretnél értesülni az új blogbejegyzésekről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre vagy kövess minket Facebookon és Instagramon.

Jelen cikk kizárólag általános tájékoztatás céljából készült, nem minősül jogi tanácsadásnak,

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
Árukereső.hu Hobbiverzum.hu