Blogbejegyzések

Gyertyaöntés házilag lépésről lépésre

2023.10.06 16:04
Hobbiverzum
Gyertyaöntés házilag lépésről lépésre

A gyertyaöntés egy kreatív és szórakoztató hobbi, saját kezűleg alkothatunk egyedi és hangulatos gyertyákat. A gyertyakészítés nemcsak a kézügyességet fejleszti, de kitűnő kikapcsolódás is, ráadásul nem igényel sok pénzt, időt vagy helyet, és rengeteg lehetőséget kínál a fantáziánk kibontakoztatására. Ebben a blogposztban bemutatjuk, hogyan készíthettek gyertyát házilag nyolc egyszerű lépésben.

1. Válasszuk ki a viaszt

Az első dolog, amire szükségünk van a gyertyakészítéshez, az a viasz. A legnépszerűbb viaszok a következők:

 • Paraffinviasz: ez a legolcsóbb és legkönnyebben használható viasz, amely gyorsan olvad és szépen ég. Színezhető és illatosítható is, így sokféle gyertyát készíthetünk belőle.
 • Szójaviasz: ez egy természetes és környezetbarát viasz, amely szójababból készül. Lassabban ég el, mint a paraffinviasz, és nem bocsát ki káros anyagokat. Szintén színezhető és illatosítható.
 • Pálmaviasz: ez egy növényi eredetű viasz, amely pálmaolajból készül. Erős és strapabíró viasz, így különösen alkalmas oszlopos gyertyákhoz más viasszal keverve. A pálmaviasz előnye amellett, hogy tisztán, korom nélkül ég, hogy igen jó illathordozó.
 • Olívaviasz: ez egy olívaolajból készült viasz, amely természetes és megújuló. Lassan és egyenletesen ég, és nem bocsát ki káros anyagokat. Színezhető és illatosítható is. Leginkább tégelyes gyertyákhoz használható.
 • Kókuszviasz: ez egy kókuszolajból készült viasz, amely szintén természetes és megújuló. Tiszta, lassú és egyenletes égése van. Gyakran kombinálják szójaviasszal tégelyes gyertyák készítése esetén.
 • Repceviasz: ez egy Európában termesztett repcéből készült viasz, amelyet a repceolaj hidrogenizálásával állítanak elő. Származási helyének köszönhetően magyarországi gyertyakészítőként ez bizonyul a C-310 szójaviasz mellett a legkörnyezetbarátabb megoldásnak. A repceviaszt lassú, tiszta égés jellemzi, ez segít a gyertyának egyenletesebben égni. Elsősorban tégelyes gyertyákhoz ajánlott.

2. Készítsük elő a munkaterületet

Mielőtt hozzáfognánk a gyertyaöntéshez, gondoskodjunk arról, hogy rendelkezzünk egy tiszta és biztonságos munkaterülettel. Tegyünk újságpapírt vagy törölközőt a földre vagy az asztalra, hogy megvédjük a felületet a viaszcseppektől. Készítsünk elő egy meleg, szappanos vizet tartalmazó edényt vagy vödröt is, hogy könnyen eltávolíthassuk a viaszt az eszközeinkről.

3. Olvasszuk fel a viaszt

A gyertyaviaszt vízfürdő felett kell felolvasztanunk egy dupla forralóval vagy egy vízzel teli, nagyobb edénybe helyezett kisebb edénnyel. A viaszt soha ne tegyük közvetlenül a tűzhelyre. A vízfürdő segít egyenletesen és lassan felmelegíteni a viaszt, és megakadályozza, hogy túlhevüljön. Ha tömbös viasszal dolgozunk, úgy azt apró darabokra vághatjuk vagy reszelhetjük, hogy gyorsabban megolvadjon. A felolvasztott viasz hőmérsékletét egy digitális hőmérővel ellenőrizhetjük. A különböző viaszoknak eltérő hőmérsékletre van szükségük az öntéshez:

 • Paraffin: 60-65 °C
 • Szójaviasz: 50-55 °C
 • Olívaviasz: 60-65 °C
 • Repceviasz: 55-60 °C
 • Pálmaviasz: 55 °C

 4. Adjuk hozzá a színeket és az illatokat

Ha szeretnénk színes és illatos gyertyát készíteni, akkor ezt a lépést ne hagyjuk ki. A színezéshez és az illatosításhoz kifejezetten gyertyakészítéshez való anyagokat használjunk. Ne használjunk ételfestéket vagy illóolajat, mert ezek nem oldódnak fel rendesen a viaszban, és befolyásolhatják a gyertya égését. A színezőanyag lehet folyadék, granulátum vagy por állagú. Az illatolajok különböző folyadék aromákban kaphatók. A színezőanyagot és az illatolajat óvatosan adagoljuk a felolvasztott viaszhoz, és keverjük el alaposan, figyelembe véve, hogy az adott viasztípushoz milyen hőmérsékleten ajánlott hozzáadni ezeket az anyagokat. Ne adagoljunk az ajánlottnál többet belőlük, mert befolyásolhatják a gyertya égését és tartósságát. Általános szabályként 1 kg viaszhoz kb. 10 ml színezőanyag és 30 ml illatolaj elegendő.

Mindig végezzünk próbaöntést pár csepp viasszal, hogy lássuk, hogyan néz ki a szín megszáradva. Ha nem vagyunk elégedettek, akkor még hozzáadhatunk több színezőanyagot.

5. Öntsük a viaszt a formába

A gyertyaöntéshez válasszunk ki egy megfelelő formát, legegyszerűbb szilikon formával dolgozni. A forma legyen tiszta, száraz és zsírmentes. A formába fűzzünk be egy kanócot, amely lehet pamutból vagy fából készült. A kanóc legyen elég hosszú ahhoz, hogy kilógjon a forma tetején. A kanóc kiválasztásakor a hossza és típusa mellett (pamut vagy fakanóc) vegyük figyelembe azt is, hogy mekkora átmérőjű gyertyához ajánlott az adott kanóc. Ha a szükségesnél vastagabb kanócot használunk, úgy a gyertya túl gyorsan elég, ha pedig túl kicsi kanócot választunk, akkor nem megfelelően fog égni a gyertyánk. Égetés előtt a kanócot kb. 0,6 cm-re vágjuk vissza. Rögzítsük a kanócot egy fém talppal vagy egy csepp viasszal a forma alján, és kanóctartóval vagy hurkapálcával a forma szájánál. Ügyeljünk arra, hogy a kanóc középen legyen és ne lógjon bele a viaszba.

Ha minden készen áll, öntsük bele óvatosan a felolvasztott viaszt a formába. Ne töltsük tele a formát, hagyjunk egy kis helyet a tetején. Ha több rétegű vagy többszínű gyertyát szeretnénk készíteni, akkor várjunk meg minden réteg között legalább 30 percet, hogy megdermedjen a viasz.

6. Hagyjuk megdermedni a viaszt

A gyertyaöntés utolsó lépése igényli a legtöbb türelmet: várni kell, amíg teljesen megdermed a viasz. Ez akár több órát is igénybe vehet attól függően, hogy mekkora és milyen típusú gyertyát készítettünk. Általános szabályként legalább 12 órát kell hagyni a gyertyát szobahőmérsékleten. Ne tegyük a gyertyát közvetlenül napfénynek vagy hősugárzásnak kitett helyre, mert deformálódhat vagy repedhet.

Ha tégelyes gyertyát készítünk, akkor a dermedés során a növényi viaszból készült gyertya felszínén tapasztalhatunk süllyedést, repedést, ennek oka, hogy a dermedés során a viasz veszít a térfogatából. Ezeket a hibákat úgy tudjuk korrigálni a legegyszerűbben, ha az edényben maradt fel nem használt viaszt újramelegítjük, és felöntjük vele a megsüllyedt részeket, ügyelve arra, hogy az eredeti viasz szintjét ne lépjük túl, vagy hőlégfúvó/hajszárító segítségével újramelegítjük a viasz felszínét.

7. Vegyük ki a gyertyát a formából

Szilikon formába öntött gyertya esetén ha teljesen megdermedt a viasz, akkor óvatosan vegyük ki a gyertyát a formából. Ha nehézséget okoz a kiszedés, akkor tegyük be egy kis időre a fagyasztóba, hogy összehúzódjon a viasz és elváljon a forma falától. Ha nem szeretnénk újrahasználni a formát, akkor akár szét is vághatjuk, így nem kell aggódnunk az esetleges sérülésektől.

8. Vágjuk vissza a kanócot

Az utolsó lépés az, hogy levágjuk a kanócot a megfelelő hosszúságúra. Általános szabályként azt mondhatjuk, hogy a kanóc hossza legyen kb. 0,5-1 cm. Ha túl hosszúra hagyjuk, akkor túl nagy lánggal fog égni a gyertya és kormolni fog. Ha túl rövidre vágjuk, akkor nem fog rendesen égni és elaludhat.

 

 

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
Árukereső.hu Hobbiverzum.hu