Blogbejegyzések

Hogyan használjunk epoxy műgyantát?

2022.05.15 20:33
Hobbiverzum
Hogyan használjunk epoxy műgyantát?

Az epoxy műgyantával gondos előkészületek és megfelelő használat mellett különlegesebbnél különlegesebb dísz- vagy használati tárgyakat alkothatunk, amelyeknek csak a képzeletünk szabhat határt. Kezdő epoxy műgyanta használóként számos kérdés merülhet fel bennünk. Ezen kérdések megválaszolására született ez a cikk.

1. Szükséges alapanyagok és hozzávalók beszerzése

Elsőként szeretnénk megemlíteni a biztonságos alkotáshoz beszerzendő eszközöket. Ha epoxy gyantát öntünk, akkor szükséges kesztyű és szűrőbetétes maszk viselése, illetve ajánlatos a védőszemüveg is. Az öntést jól szellőző helységben kell végezni, továbbá a kötési idő alatt is szükséges a védőfelszerelés viselése – ha az adott helyen tartózkodunk – a szellőztetéssel egyaránt.  

A munkálatok megkezdése előtt minden esetben figyelmesen olvassuk el a termék biztonságtechnikai adatlapját és a munkavégzés során tartsuk be az előírásokat.

A munkavédelmi eszközök mellett a következőkre lesz még szükségünk:

- Epoxy gyanta: a projektünknek megfelelő típusú gyantát válasszunk. A nálunk is kapható Lauriz gyanta esetén nagyobb, vastagabb öntvények készítéséhez a LAURIZ’ART RESIN SLOW terméket tudjuk ajánlani, ami ugyan hosszabb kötési idővel rendelkezik, de vastagabb rétegben önthető. Ha kisebb dolgokat szeretnénk alkotni, például ékszereket vagy poháralátéteket, akkor a LAURIZ’ART RESIN QUICK tökéletes lehet erre a célra.

- Színező anyagok: az epoxy gyanta jól színezhető mica pigmentporral, media ink-kel (alcohol ink), vagy kimondott epoxy színező pasztával is. Sokszor felmerül a kérdés, hogy akril festékkel érdemes-e kipróbálni, de saját tapasztalatunk alapján arra jutottunk, hogy nem: a kötésben nem okozott problémát, viszont a festék egy része kiült az öntvény tetejére.

- Mérőpohár: a szilikonból készültet tudjuk ajánlani, egyrészt mert rugalmassága miatt nagyon kényelmesen lehet belőle önteni, másrészt többször felhasználható, mert a megkötött anyagot egyszerűen csak ki lehet pattintani belőle.

- Spatula, kanál

- Öntőforma

- Opcionálisan dekoráció: gyöngyök, glitterek, szárított virág…

2. Helyszín előkészítése

Ha már elterveztük mit szeretnénk alkotni és be is szereztünk minden szükséges eszközt, akkor a következő lépés a helyszín előkészítése. Az öntést teljesen vízszintes felületen végezzük, illetve takarjuk le a munkafelületet. Ha szükséges, készítsük elő a szilikon öntőformákat is, ne legyenek porosak, szöszösek.

3. A gyanta bekeverése és öntése

Az epoxy gyanta kétkomponensű rendszer, az egyik komponens a gyanta, a másik a térhálósító. Ezek arányait minden esetben az adott gyanta technikai útmutatója alapján keverjük. Amennyiben nem tartjuk be az arányokat, akkor a gyanta nem köt meg megfelelően, ragacsos, gumis eredményt kaphatunk.

Ha több térhálósítót használunk, attól nem rövidül a kötési idő, illetve a másik komponens túladagolásával sem lassítható ez az idő.

A gyantát homogénre kell keverni, érdemes lassú, óvatos mozdulatokkal, hogy a folyamat közben minél kevesebb buborék képződjön.

Az epoxy gyanta feldolgozhatósági ideje eltérő, LAURIZ’ART RESIN QUICK epoxy gyanta rendszer 100 grammos mennyiségre vonatkoztatott feldolgozhatósági ideje kb. 30-40 perc 20-25°C-os hőmérsékleten, míg A LAURIZ’ART RESIN SLOW epoxy gyanta esetén 100 grammra vonatkoztatva a feldolgozhatósági ideje kb. 60 perc 20-25°C-os hőmérsékleten.

A kötési reakció előrehaladtával a gélesedési folyamat elindul, ekkor már ne dolgozzunk a keverékkel, mert nem tud a formában a keverék egyenletesen, buborékmentesen elterülni.

Ha télen is szeretnénk alkotni és esetleg egy fűtetlen helységben, akkor érdemes tudni, hogy 15°C hőmérsékletű anyaggal nem érdemes megpróbálkozni, mert a két komponens között lejátszódó kémiai reakció nagyon lelassul, ami felületi hibákhoz, opálosodáshoz, hártyás, ragacsos felülethez vezethet.  Amennyiben 20-25°C-nál melegebb gyantakeverékkel dolgozunk, a kötési idő gyorsul és a felhasználhatósági idő lerövidül.

A színezőanyagot, füstfólia pelyhet vagy egyéb dekorációs elemet a már homogénre kevert, mindkét komponenst tartalmazó keverékhez adjuk, majd a kívánt formába/felületre öntjük.

4. Forma eltávolítása és az utómunkálatok

A kötési idő letelte után óvatosan távolítsuk el az öntőformából az alkotásunkat, majd végezzük el az utómunkálatokat - ha szükséges.

Érdemes figyelembe venni, hogyha az alkotásunkon szeretnénk élelmiszert tárolni, akkor úgynevezett food safe gyantát utolsó rétegként fel kell vinni.

Tipp: a manapság igen népszerű geóda inspirálta poháralátétek és tálcák széleit lakkfilccel lehet a legegyszerűbben megszínezni.

Ha szeretnél értesülni az új blogbejegyzésekről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre vagy kövess minket Facebookon.

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
Árukereső.hu Hobbiverzum.hu