Blogbejegyzések

Így készíts kókuszdióhéj gyertyát otthon!

2023.06.19 16:03
Hobbiverzum
Így készíts kókuszdióhéj gyertyát otthon!

Manapság egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a fenntarthatóságra, törekszünk az élet minden területén a környezetbarát megoldásokra, és ez alól a gyertyakészítés sem kivétel. A növényi viaszoknak köszönhetően ma már egyre inkább mondható egy zöld hobbinak a gyertyakészítés, hiszen például a Hobbiverzumon ma megvásárolt szójaviasz kevesebb mint egy éve még a földben volt, és minden bizonnyal azon a területen éppen most is szójababok növekednek.

A gyertya tervezésének egy viszonylag korai pontján felmerül az a kérdés, hogy mibe is öntsük a viaszt. Egy igazán fenntartható megoldás erre, ha tégelyként kókuszdióhéjat használunk.

Mire lesz szükség a kókuszdióhéj gyertyához?

 • 1 db kókusz
 • kanóc
 • növényi viasz
 • illatolaj (opcionális)
 • olló
 • spatula
 • csiszolópapír
 • két edény
 • hőmérő
 • kanóctartó

Lépések

 1. Készítsük elő a helyszínt, tiszta és stabil munkafelületre lesz szükségünk.
 2. Vágjuk ketté a kókuszt nagyjából a közepénél óvatos mozdulatokkal. Próbáljuk meg előtte úgy kiönteni a levét, hogy később azt még fel tudjuk használni, akár süteményhez vagy csak úgy magában meginni. Miután kettévágtuk a kókuszt, kanalazzuk ki a húsát, amelyet érdemes szintén félretenni. A kókuszdiót borító durva rostszálakat csiszolópapír segítségével távolítsuk el, majd a héj alját próbáljuk egyenesre csiszolni, hogy a gyertya stabilan meg tudjon állni, és ne boruljon fel.
 3. Válasszuk ki, hogy milyen kanócot szeretnénk használni, a hossza és típusa mellett (pamut vagy fakanóc) vegyük figyelembe azt is, hogy mekkora átmérőjű gyertyához ajánlott az adott kanóc. Ha a szükségesnél vastagabb kanócot használunk, úgy a gyertya túl gyorsan elég, ha pedig túl kicsi kanócot választunk, akkor nem megfelelően fog égni a gyertyánk. Égetés előtt a kanócot kb. 0,6 cm-re vágjuk vissza. A kanócot a héjon rögzíthetjük kanócrögzítő matricával vagy egy kisebb mennyiségű viasszal is, azonban matricával sokkal egyszerűbb dolgunk lesz.
 4. Következő lépésként nézzük meg mennyi viasz fér el a kókuszhéjban, és ezt a mennyiséget szorozzuk be 1.5-2-vel, körülbelül ennyi viaszra lesz szükségünk.
 5. Vízgőz felett olvasszuk meg a viaszt, majd amikor eléri az optimális hőmérsékletet adjunk hozzá illatolajat. Az illatolaj alapos elkeverését követően öntsük a dióhéjba a viaszt. 
 6. A kanóctartót helyezzük a kanócra, amely segít a kanóc egyenesen és középen tartásában, így egyenletesebben fog égni a gyertya.
 7. A teljesen felolvadt és homogénre kevert viaszt öntsük a kókuszdióhéj ¾ részéig, és várunk amíg a viasz megdermed. Lehűlés közben ne mozgassuk a gyertyát. A folyamat során a gyertya felszínén tapasztalhatunk süllyedést, repedést, ennek oka, hogy a dermedés során a viasz veszít a térfogatából. Ezeket a hibákat úgy tudjuk korrigálni a legegyszerűbben, ha az edényben maradt fel nem használt viaszt újramelegítjük, és felöntjük vele a megsüllyedt részeket, ügyelve arra, hogy az eredeti viasz szintjét ne lépjük túl.

Az első égetés előtt érdemes 24-48 órát várni. Ezek után már nincs más dolgunk, mit gyönyörködni az elkészült gyertyában, akár egy trópusi kókuszos koktél elfogyasztása mellett.

 Ha szeretnél értesülni az új blogbejegyzésekről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre vagy kövess minket Facebookon és Instagramon.

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
Árukereső.hu Hobbiverzum.hu