Blogbejegyzések

Hogyan végezzük a gyertya próbaégetését?

2023.03.20 18:19
Hobbiverzum
Hogyan végezzük a gyertya próbaégetését?

A próbaégetés során a gyertya égési teljesítményét értékeljük azzal a céllal, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a gyertya normál sebességgel ég, nem termel túlzott mennyiségű kormot, és biztonságos a végfelhasználó számára.

A gyertya egyes összetevői – a viasz típusa, az illatolaj, a gyertyafesték, a kanóc típusa, a tégely átmérője és alakja – mind befolyásolják a gyertya égését. Egy új „recept” alapján készült gyertyát próbaégetésnek kell alávetni, mielőtt elajándékoznánk vagy értékesítenénk.

Nézzük, mire lesz szükségünk és hogyan kell pontosan elvégezni a gyertyák próbaégetését:

Szükséges eszközök:

  • Kész gyertya, amely legalább 24 órán keresztül pihent öntést követően
  • Vonalzó
  • Olló
  • Jegyzetfüzet
  • Okostelefon vagy fényképezőgép fényképek készítéséhez

 

A teszt menete

  1. Helyszín előkészítése

Helyezzük a gyertyát tiszta, egyenes, hőálló felületre egy huzatmentes helyen. Amennyiben egyszerre több gyertyát tesztelünk, úgy a gyertyák között hagyjunk 10-15 centiméter távolságot. Fontos, hogy az égő gyertyákat ne hagyjuk felügyelet nélkül!

  1. Gyertyák jelölése

Jegyezzük fel a használt viasz, illatolaj és színezék típusát és mennyiségét, a kanóc típusát és a tégely átmérőjét.

  1. Gyertya meggyújtása

Írjuk fel a gyertya meggyújtásának idejét, majd jegyzeteljük le a megfigyeléseinket óránként. Amint említettük a cikk elején is, a tesztelés során a gyertyát nem szabad felügyelet nélkül hagyni! A gyertyát négy órán keresztül égessük.

  1. A gyertya eloltása

Négy óra elteltével fújjuk el a gyertyát, hagyjuk legalább öt órát hűlni és ismételjük meg az első három lépést amíg kb. 1-2 centiméter viasz marad a tégely alján. Minden égési ciklus más és más, különösen, ha a viasz szintje csökken, és a tégelyben felmelegszik a hő. Az égési teszt során azt értékeljük, hogy a gyertya az egész élettartama alatt hogyan ég, nem csak az első néhány égetéskor.

Milyennek kellene lennie a gyertyának égés során?

A legfontosabb szempont az égetés során az olvadékmedence és a láng mérete, illetve a korom mennyisége.

Olvadékmedence

Az olvadékmedence értékelésekor nézzük meg az olvadt viasz átmérőjét. Három-négy óra elteltével az olvadékmedence legfeljebb fél centiméterre lehet a tégely szélétől, a széleken lévő szilárd viasznak a harmadik vagy negyedik égési ciklusig el kell olvadnia. Az olvadékmedence mélységének nagyjából fél-másfél centiméternek kell lennie. A következtetések levonása előtt várjunk meg 3-4 égési ciklust.

Korom

Ne feledjük, hogy mivel égetünk valamit, így egy kis korom teljesen normális! A szójaviasz általában fehér kormot termel, ami szabad szemmel nehezebben látható; A paraffinviasz fekete kormot termel, ami jobban látható és könnyebben észrevehető. Túlzott mennyiségű kormot okozhat ha túl sok illatanyagot használunk.

A láng mérete és mozgása

Általában a gyertyaláng körülbelül 2,5 centiméter magas, de nagyobb gyertyák esetén akár a 4 centiméteres láng is normálisnak tekinthető. Az égés nagyrészében a láng viszonylag csendes lesz, itt-ott enyhe mozgással ég, de semmiképpen nem folyamatos "táncolva". A viasz szintjének csökkenésével a tégelyben jobban felgyülemlik a hő, így várható, hogy a láng egy kicsit jobban mozog ezen a ponton az égés során.

Ha szeretnél értesülni az új blogbejegyzésekről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre vagy kövess minket Facebookon és Instagramon.

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
Árukereső.hu Hobbiverzum.hu