Blogbejegyzések

Gyakori kérdések a Lauriz'art Resin használatával kapcsolatban

2023.08.07 21:27
Gyakori kérdések a Lauriz'art Resin használatával kapcsolatban

18 gyakori kérdés, amely felmerülhet a műgyanta öntése előtt és közben.

1.     Mennyi Lauriz’art Resin QUICK vagy Lauriz’art Resin SLOW keverékre lesz szükségem?

Bevonat készítés esetén négyzetméterenként és milliméterenként körülbelül 1kg anyagszükséglettel számolhatunk. Például ha egy 40x40cm-es vászonképet szeretnék bevonni Lauriz’art resin QUICK gyantával, akkor először is kiszámoljuk a felület nagyságát, amely

0,4mx0,4m=0,16m2

Majd négyzetméterenként 1kg Lauriz’art resin QUICK keverék anyagszükséglettel számolva, meghatározzuk a szükséges keverék mennyiségét:

a 0,16m2 felületű vászonképünkhöz 0,16m2*1kg anyagszükséglet=0,16 kg,

ami azt jelenti, hogy 160gramm Lauriz’art resin QUICK keverékre van szükségünk 1milliméteres vastagságban a 0,16m2 felületen. Ha 1milliméternél vastagabb bevonatot szeretnénk készíteni, akkor a milliméterek számával meg kell szorozni ezt a mennyiséget.

Öntőformába (szilikonforma, kaloda stb.) történő öntés esetén az első lépés, hogy megvizsgáljuk, hogy milyen vastagságú formáról van szó, mert ennek megfelelően kell kiválasztani az alkalmazott anyagot. Amennyiben 1cm-nél vastagabb réteg kiöntésére alkalmas az öntőformánk, akkor a Lauriz’art resin SLOW termékkel dolgozunk vagy a Lauriz’art Resin QUICK terméket rétegezzük!

Következő lépésként kiszámoljuk az öntőforma térfogatát:

Gömb forma térfogata: V=(4*R3*π)/3, ahol R-el a gömb sugarát jelöltük.

Például egy 5cm átmérőjű gömb esetén, a gömb sugara 2,5cm, így a térfogata

V=(4*2,5cm3*π)/3=65,45cm3, amely körülbelül 65 ml és körülbelül 65 gramm keveréknek felel meg

Kocka forma térfogata: V=a3, ahol a-val a kocka oldalhosszát jelöltük.

Például egy 5cm oldalhosszú kocka esetén a térfogata

V=a3=5cm3=125cm3, amely körülbelül 125 ml és körülbelül 125 gramm

keveréknek felel meg

Téglatest forma térfogata: V=a*b*c, ahol a, b és c-vel a téglatest különböző oldalhosszait jelöltük.

Például a következő téglatest esetén, ahol a hossz 5cm, szélesség 2cm, magasság 3cm a térfogata

V=a*b*c=5cm*2cm*3cm=30cm3, amely körülbelül 30 ml és körülbelül 30 gramm keveréknek felel meg

2.     Mit jelent a Lauriz’art Rein A komponens és a Lauriz’art Resin B komponens?

A Lauriz’art Resin epoxigyanta kétkomponensű rendszer. Az A komponens mindig az epoxi gyantát jelöli a B komponens a térhálósítót.

 Minden estben a Lauriz’art Resin A komponenst (epoxi gyanta) és a Lauriz’art Resin B komonenst (térhálósító) kell használnod együttesen a technikai útmutatóban megadott keverési arány szerint.

3.     Mit jelent és mi a Lauriz’art Resin SLOW és QUICK keverési aránya?

 Ahhoz, hogy a LAURIZ’ART RESIN A komponense (epoxigyanta) és a LAURIZ’ART B komponense (térhálósító) között a kémiai reakcióval járó kötési folyamat megfelelő módon végbe tudjon menni, ahhoz a két komponens megfelelő arányban kell összekeverni. Ez a tömegben kifejezett arány a keverési arány. A LAURIZ’ART epoxigyantát és térhálósítót a tömeg szerinti keverési aránynak megfelelő csomagolásban szállítjuk.

 LAURIZ’ART RESIN QUICK és LAURIZ’ART RESIN SLOW epoxigyanta rendszer keverési aránya: A:B=100 gramm : 45 gramm , ez azt jelenti, hogy a LAURIZ’ART RESIN QUICK A komponens 100g-jához adj 45 gramm LAURIZ’ART RESIN QUCIK B komponenst és a LAURIZ’ART RESIN SLOW A komponens 100g-jához adj 45 gramm LAURIZ’ART RESIN SLOW B komponenst

4.     Térfogat vagy tömeg szerinti keverési arányt használjam?

 Pontos méréshez ajánljuk a tömeg szerinti keverési arány használatát, ehhez egy gramm pontosságú mérleg tökéletesen megfelelő. A következő képlettel egyszerűen kiszámolható, hogy a felhasználni kívánt keverékhez mennyi A komponensre és B komponensre van szükség:

 Lauriz’art resin SLOW vagy Lauriz’art Resin QUICK epoxigyanta rendszer alkalmazása esetén. a keverési arány 100:45 (tömegre)

 Számítás menete:

(Keverék össz. mennyisége grammban/145)*100= ennyi gramm epoxi gyanta (A komponens)

(Keverék össz.   mennyisége   grammban/145)*45=   ennyi   gramm   térhálósító   (B

komponens)

 

Például 200g keveréket szeretnénk, akkor:

(200g/145)*100= 137,9gramm~ 138g epoxi gyantához (A komponens) kell a következő térhálósító mennyiséget kimérni

(200g/145)*45=62,1gramm~62gramm térhálósító (B komponens)

 

Például: LAURIZ’ART RESIN QUICK és SLOW tömeg szerinti keverési aránya 100:45

Keverék mennyiség

Kimérendő A komponens

(epoxi gyanta)

Kimérendő B komponens

(térhálósító)

36,25gramm

25 gramm

11,25gramm

72,5 gramm

50 gramm

22,5gramm

145 gramm

100gramm

45 gramm

 

Térfogat szerinti keverési arány a LAURIZ’ART RESIN SLOW és LAURIZ’ART RESIN QUICK epoxi rendszer esetében is 2:1! A térfogati arány használatánál figyeljük arra, hogy kalibrált mérőedénnyel dolgozzunk, mert a körülbelüli „szemre” történő kimérés pontatlansághoz vezet, amely hatására a keverék nem megfelelő arányba fogja tartalmazni az epoxi és térhálósító komponenseket és ragacsos gumis állapothoz vezethet.

5.     Mi történik, ha nem megfelelő az alkalmazott keverési arány?

Legyen szó kétkomponensű epoxi vagy poliuretán rendszerekről is a keverési arány be nem tartása nem kívánt ragacsos, gumis állapothoz vezet. Több B komponens adagolásával nem gyorsítható a termék, míg kevesebb B komponens adagolásával nem lassítható a kötési idő.

6.     Hogyan     keverjem     össze     a     két     komponenst,     hogy homogén felhasználásra kész legyen?

 A tömegre vonatkozó keverési arány szerinti két komponenst mérd ki mérlegen, lehetőség szerint egy átlátszó keverő edénybe. Elsőnek a gyantát (A komponens) majd a B komponenst (térhálósítót) mérd ki gramm pontossággal.

Kisebb mennyiség esetén keverőpálca, nagyobb mennyiség esetén alacsony fordulatszám mellett keverőszárral keverd össze a két komponenst minimum 2 percig. Akkor homogén a keverék, amikor már nem látszódik „csíkozódás” a keverékben. A 2 perc keverési idő után öntsd át egy másik tiszta keverőedénybe a rendszert és keverd még 30 másodpercig. Így eljárva elkerülhető, hogy a keverőedény falán/alján megtapadt, be nem keveredett gyantát használjunk, ami nem keveredett el a térhálósítóval.

7.     Mi történik, ha nem megfelelően kevertem össze a két komponenst?

 A megfelelő homogén keverék elkészítése is fontos a megfelelő eredményhez! Ha nem keveredik el tökéletesen az A és B komponens egymással, akkor a kötési folyamat végén ragacsos, meg nem kötött részek maradhatnak a felületen.

8.     Meddig tudok a bekevert rendszerrel dolgozni?

A tömeg szerinti keverési arány szerint kimért és tökéletesen homogenizált Lauriz’art resin keverékkel, azaz a bekevert anyaggal a felhasználhatósági időn belül lehet dolgozni. Ez az idő minden gyanta rendszernél más és más, ezért ne megszokásból dolgozzunk. Mindig ellenőrizd, hogy a használt rendszernek mi a feldolgozhatósági ideje (ez a technikai adatlapon megtalálható).

Mivel a keverés pillanatától kezdve az A és B komponens reakcióba lép egymással innen kezdetét veszi az az idő amíg a keverékkel dolgozni lehet.

Például a LAURIZ’ART RESIN QUICK epoxi gyanta rendszer 100 grammos mennyiségre vonatkozó rendszer fazékideje/feldolgozhatósági ideje kb. 30-40 perc 20-25°C-os hőmérsékleten. 100 grammnál nagyobb keverék fazékideje jelentősen lecsökken, míg kevesebb mennyiség idején a feldolgozhatósági idő megnő. Ez azt jelenti, hogy ha tömegben van az anyag (a keverőedényben) akkor a felhasználhatósági idő jelentősen lecsökken, ezért keverés után a bekevert rendszert mihamarabb a felületen szét kell oszlatni egyenletesen, így marad elegendő idő a kreatív alkotásra.

 A kötési reakció előrehaladtával a gélesedési folyamat elindul, ekkor már ne dolgozzon a keverékkel, mert nem tud a formában a keverék egyenletesen, buborékmentesen elterülni.

 A LAURIZ’ART RESIN SLOW epoxi gyanta rendszer 100grammos mennyiségre vonatkozó rendszer fazékideje/feldolgozhatósági ideje kb. 60 perc 20-25°C-os hőmérsékleten. 100grammnál nagyobb keverék fazékideje jelentősen lecsökken, míg kevesebb mennyiség idején a feldolgozhatósági idő megnő.

Nagyobb mennyiségben bekevert anyagot SOHA nem hagyj tömegben, mert a kötési folyamat egy hőtermelődéssel járó folyamat, amely a reakciót gyorsítja. Extrém esetben elfüstöl a keverék.

9.     Hogyan befolyásolja a környezeti hőmérséklet a feldolgozhatósági és kötési időt?

 A környezeti hőmérséklet nagymértékben befolyásolja a feldolgozhatósági- és kötési időket. A technikai adatlapon megadott tájékoztató adatok minden esetben 20-25°C közötti hőmérsékletre vonatkoznak. Ha a környezeti hőmérséklet magasabb mint 20- 25°C akkor a felhasználhatósági és kötési idő is jelentősen lerövidül. Ha a környezeti hőmérséklet alacsonyabb mint 20-25°C akkor a felhasználhatósági és kötési idő is jelentősen meghosszabbodik.

Például:

LAURIZ’ART RESIN QUICK epoxi rendszer esetén

környezeti hőmérséklet

Felhasználhatsági idő

Kötési idő

10°C

nem ajánljuk

nem ajánljuk

15°C

60 perc 100g

anyagmennyiségre

48 óra vékony rétegben

20-25°C

30-40 perc 100g

anyagmennyiségre

24 óra vékony rétegben

30-35°C

15-20 perc 100g

anyagmennyiségre

10-12 óra vékony

rétegben

 

10. Hogyan befolyásolja az anyaghőmérséklet a feldolgozhatósági és  kötési időt?

 Az anyag hőmérséklet nagymértékben befolyásolja a feldolgozhatósági- és kötési időket. A technikai adatlapon megadott tájékoztató adatok minden esetben 20-25°C közötti anyag hőmérsékletre vonatkoznak.

Amennyiben 20-25°C-nál melegebb Lauriz’art Resin gyantakeverékkel dolgozunk, a kötési idő gyorsul és a felhasználhatósági idő lerövidül. 30°C-nál melegebb anyaggal SOHA ne dolgozzunk, mert a két komponens között lejátszódó kémiai reakció nagyon begyorsul, buborékosodáshoz, extrém esetben elfüstöléshez vezethet!

Amennyiben 20-25°C-nál hidegebb Lauriz’art Resin gyantakeverékkel dolgozunk, a kötési idő lassul és a felhasználhatósági idő megnő. 15°C alatti hőmérsékletű anyaggal SOHA ne dolgozzunk, mert a két komponens között lejátszódó kémiai reakció nagyon lelassul, felületi hibákhoz, opálosodáshoz, hártyás, ragacsos felülethez vezethet.

11. Miért fontos a megfelelő anyagválasztás?

A sikeres projekt érdekében, mindig az adott kreatív alkotáshoz megfelelő epoxi rendszert válassz. Bevonatokhoz, vékonyabb (1cm alatti) öntésekhez, ékszer készítéshez a LAURIZ’ART RESIN QUICK termék, míg a vastagabb öntésekhez (1cm-5cm között) a LAURIZ’ART RESIN SLOW termék a megfelelő.

A siker érdekében, fontos, hogy a technikai adatlapon szereplő tömegre vonatkozó keverési arány szerinti mennyiség szerint mérd ki a komponenseket, majd tökéletesen homogenizáld (keverd össze) egy tiszta keverőedényben, majd a tökéletes keverés után öntsd át egy másik keverőedénybe és még egyszer keverd össze. Ezzel a keverési módszerrel elkerülhető, hogy nem megfelelően összekevert rendszerrel dolgozunk és gumis vagy ragacsos marad a bevonat/öntvény. A munkálatok megkezdése előtt minden esetben figyelmesen olvassa el    
a műszaki és biztonságtechnikai adatlapot.

12. Mire figyeljek oda használat előtt, szükséges-e a felületet kezelni?

Bármely felületről legyen szó, fontos, hogy vizes, zsíros, olajos, szennyezett és poros felületen nem tud a megfelelő tapadóréteg kialakulni, ezért minden esetben zsírtalanítani, portalanítani és tisztítani kell a felületet, mielőtt elkezdődne a gyantázás.

Illetve figyeljünk oda, hogy csakis száraz felületre és száraz anyagokkal (pl. szárított virág) dolgozzunk.

A Lauriz’art Resin epoxi gyanta termékcsalád minden porózus felületre a megfelelő előkészítés után hozzáköt, legyen az beton, fa, kerámia, fém stb. A hőre lágyuló műanyagokhoz, mint a polietilén (PE), polipropilén (PP) és a szilikonhoz nem köt hozzá, így ezekből kiváló öntő formák készíthetőek.

Porózus felület esetén (fa, beton, kerámia) egy szükség esetén két réteg alapozó réteg használata ajánlott. Ez azt jelenti, hogy a Lauriz’art Resin Quick epoxi keverékkel rövidszőrű henger vagy ecset segítségével vidd fel a felületre a keveréket, hogy a porusokba be tudjon szívódni. Nagyon nedvszívó felület esetén érdemes két alapozó réteget használni.

13. Lehet rétegezni a Lauriz’art Resin QUICK és SLOW termékeket?

Igen, a Lauriz’art Resin QUICK és a SLOW epoxi rendszer is rétegezhető. Bármekkora számú réteg egymásra építhető.

Fontos, hogy a két réteg közötti minimális várakozási idő az az idő, amikor az előző réteg már gumis állapotúra megkötött, akkor önthető rá a következő réteg. Ha még zselés állapotú az előző réteg, akkor még várni kell!!!

Az előző réteg öntésétől számított 24-36 óra között a következő réteg csiszolás, és minden egyéb felületkezelés nélkül önthető. Az előző réteg öntésétől számított 36 óra elteltével az előző réteg felületi csiszolása, portalanítása, zsírtalanítása szükséges a következő gyanta réteg öntése előtt. Így biztosítható a megfelelő tapadás a két réteg között.

14. Szükséges-e védőréteggel ellátni a felületet?

A Lauriz’art resin QUICK és SLOW termék Shore D keménysége 80-85, amely azt jelenti, hogy kemény anyag, azonban nem egyenlő a karcállósággal. Ha karcálló felületet szeretnénk, akkor mindenképp érdemes egy védő bevonati réteget a termékre felhordani. Ajánlott védőrétegek: Lauriz’art PUR CLEAR coat poliuretán lakk, vagy autóipari lakkok.

15. Milyen a Lauriz’art Resin QUICK és SLOW termék hő és UV állósága?

Hőállóság:

A Lauriz’art Resin QUICK és SLOW epoxi rendszerből készült termékek körülbelül 70- 80°C-ig hőállóak, ezen hőmérséklet felett a keménységük lecsökken és deformálódhatnak.

UV-állóság:

A Lauriz’art Resin QUICK és SLOW epoxi rendszerből beépített UV-stabilizátort tartalmaz, így a sárgulás elleni ellenállósága kiváló. Tartósan kültéri használatra készülő termékek (pl. kültéri konyhapult, dekorpadló) esetén a hosszú élettartam elérése érdekében javasoljuk a Lauriz’art PUR CLEAR Coat poliuretán védőréteg használatát.

 16. Milyen körülmények között tárolható a Lauriz’art Resin QUICK és SLOW epoxi rendszer?

 A LAURIZ'ART gyanták ideális tárolási hőmérséklete +20-30 °C között.

17. Mi történik, ha hidegben tárolom a Lauriz’art Resin SLOW és QUICK rendszert?

Hidegben a gyantakeverék viszkozitása megnő, sűrűn folyó állapotú lesz. OPÁLOSSÁ válhat. Ilyenkor - hideg anyagnak nagyon megnő a kötési ideje - nehezen távozik a levegő buborék a keverékből - páralecsapódás keletkezhet a felületen, ami felületi problémákat, opálosodást, hártyásodást okozhat, +15°C alatt tárolt gyanta kikristályosodhat, amit úgy veszel észre, hogy a víztiszta gyanta tejszerűvé válik. Ez reverzibilis folyamat, ami annyit jelent, hogy +40-50°C-ra felmelegítve az anyagot a kristályok kiolvadnak és újra víztiszta gyantánk lesz. +5°C alatt megfagyhat a gyanta!!!

 18. Mit tegyek, ha kikristályosodott vagy beopálosodott a gyanta?

Ha kikristályosodott vagy tejszerűvé vált a gyanta a hideg hatására nem kell megijedni, természetes folyamat. A gyantát 40-50°C-ra fel kell melegíteni, így visszatisztul a gyanta. Használat előtt minden esetben meg kell várni, hogy szobahőmérsékletűre visszahűljön az anyag!

 Hogyan melegítsem fel?

A legegyszerűbb módja, ha a flakont 60-70°C-os forró vizet tartalmazó edénybe helyezzük így megvárjuk míg átveszi a hőmérsékletet.

 

Az összefoglaló forrása a www.laurizproducts.com.

 

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
Árukereső.hu Hobbiverzum.hu