Blogbejegyzések

Milyen viaszt használjunk gyertyakészítéshez?

2022.11.05 17:53
Hobbiverzum
Milyen viaszt használjunk gyertyakészítéshez?

Ha a gyertyakészítés izgalmas világába merészkedünk, az egyik legfontosabb tényező, amelyet figyelembe kell venni, hogy milyen típusú viasz a legmegfelelőbb az elkészíteni kívánt gyertyához. Lehetőségünk van a klasszikus méhviasztól és a széles körben használt paraffintól kezdve az újabban népszerűbbekig, mint például a szója- és kókuszviasz használatára. Mindegyik viasznak megvannak a tulajdonságai, amelyek jó választássá teszik bizonyos típusú gyertyák készítéséhez. Egyesek jobbak szabadonálló gyertyák megalkotásához, míg mások jobban működnek tégelyekbe öntve. Néhányuk színtelen és szagtalan, de jól hordozzák a hozzáadott színt és illatot, míg mások természetesen rendelkeznek bizonyos illattal és színnel, amelyekhez nincs szükség adalékanyagra.

Manapság egyre több figyelmet fordítunk arra, hogy a gyertyák milyen hatással lehetnek az otthonuk levegőjének minőségére, ezzel arányosan egyre több vita folyik arról, hogy mely viaszok égnek a legtisztábban és melyek minősülnek környezetbarátnak. Némelyik viasz 100%-ban természetes, megújuló forrásokból készül, biológiailag lebomlik és nem bocsát ki méreganyagokat a levegőbe, azonban bizonyos típusúak nem tisztán, hanem korommal égnek. Bármilyen típusú gyertyát is szeretnénk készíteni, átfogó útmutatónk segít megtalálni a megfelelő választást.

Méhviasz

A méhviaszt évszázadok óta használják az emberek, finom méz illata és jellegzetes arany színe azonnal felismerhető. Ha természetes viaszt keresünk a méhviasz kiváló választás.

A méhviaszból készült gyertyát hosszú égési idő jellemzi, meleg tónusú lánggal ég és nem bocsát ki füstöt. Ezt a viaszt számos típusú gyertyához használhatjuk, de különösen jól működik oszlopos és kúpos gyertyaként, mivel nem nagyon csöpög, ezért kiválóan alkalmas gyertyatartókhoz és szezonális koszorúkhoz.

Szójaviasz

A szójaviasz az egyik legnépszerűbb viasz a gyertyapiacon. Ez egy szójababból készült viasz, amely természetes és megújuló forrás, így egy igen környezetbarát választásnak bizonyul.

A hagyományos paraffinból készült gyertyákhoz képest a szójagyertya alacsonyabb hőmérsékleten ég, így akár kétszer hosszabb ideig élvezhetjük fényét és illatát. Tiszta lánggal, korommentesen ég, a 100% tisztaságú szójaviaszok – mint amelyek a Hobbiverzumon is kaphatóak – hozzáadott anyagoktól mentesek, így egészségünkre nézve is érdemesebb a szójaviasz mellett letenni a voksunkat. Nem hanyagolható szempont az sem, hogy ezen típusú viasz kiválóan hordozza a hozzáadni kívánt illatolajokat és színezékeket.

A szójaviasz típusától függően használható tégelyes és szabadonálló gyertyák készítéséhez is. A NatureWax C-3 és C-310 típusú viaszok elsősorban tégelyes gyertyákhoz ajánlottak, a KeraSoy Pillar pedig tökéletes szabadonálló gyertyákhoz és tégelyeshez egyaránt.

A C-3 és C-310 viaszok közötti különbség abban rejlik, hogy az utóbbi kizárólag európai termesztésű szójababból készül.

Paraffin

A paraffinviasz a legszélesebb körben használt és legolcsóbb a viaszok között. Ha igazán erős illatú és színes gyertyákat szeretnénk készíteni, akkor a paraffinviasz lehet a megfelelő választás, mivel nagyon jól tartja a színt és az illatanyagot. Ez egy rendkívül sokoldalú viasz, tégelyes és szabadonálló gyertyák készítéséhez egyaránt használható.

A paraffinviasz a kőolaj mellékterméke, égésekor kormot bocsát ki, ami felvet néhány kérdést a környezetre gyakorolt hatásait illetően, ezért a viaszok természetes változatai, mint a szója- és a méhviasz bizonyos mértékig kezdik a háttérbe szorítani.

Pálmaviasz

A szójaviaszhoz hasonlóan a pálmaviasz is népszerű választás lett az elmúlt években a gyertyakészítésben, mert 100%-ban növényi eredetű, környezetbarát és fenntartható alapanyag, amelyet jellemzően a délkelet-ázsiai olajpálmákból nyernek ki.

Erős, szilárd és strapabíró viasz is, így különösen alkalmas oszlopos gyertyákhoz, illetve más szabadonálló, tégellyel nem rendelkező öntvényekhez. A pálmaviasz előnye amellett, hogy tisztán, korom nélkül ég, hogy igen jó illathordozó.

Kókuszviasz

Akárcsak a szója- és pálmaviaszról, úgy a kókuszviaszról is elmondhatjuk, hogy környezetbarát, vegán és fenntartható viasz. Tiszta, lassú és egyenletes égése van. Bár azt gondolhatnánk, hogy természetesen kókusz illattal rendelkezik ez a viasz, azonban valójában szagtalan, így tökéletesen párosíthatjuk illatolajokkal. Gyakran kombinálják szójaviasszal, és a legalkalmasabb tégelyes gyertyák készítésére.

Repceviasz

A repceviaszt Európában termesztett repcéből készítik, a repceolaj hidrogénezésével. Származási helyének köszönhetően magyarországi gyertyakészítőként ez bizonyul a C-310 szójaviasz mellett a legkörnyezetbarátabb megoldásnak, hiszen nem távoli kontinensekről importálják az országba a viaszt.

A repceviaszt lassú, tiszta égés jellemzi, ez segít a gyertyának egyenletesebb sebességgel égni. Alapvetően semleges illata van, azonban jól megtartja a hozzáadott olajok illatát, továbbá kiváló alap pigmentekhez és festékekhez.

 

Ha szeretnél értesülni az új blogbejegyzésekről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre vagy kövess minket Facebookon és Instagramon.

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
Árukereső.hu Hobbiverzum.hu