Blogbejegyzések

Amit a szójaviaszról tudni érdemes

2023.02.12 23:29
Hobbiverzum
Amit a szójaviaszról tudni érdemes

Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő szójaviasz a szójababból készült növényi viasz. A szójabab betakarítását követően a babot megtisztítják, feltörik, hántolják, pelyhessé forgatják majd kivonják belőle az olajat. A következő lépés során, az olaj hidrogénezésekor a benne található zsírsavak telítetlenből telítetté válnak, ennek köszönhetően az olaj szobahőmérséklete szilárd halmazállapotúvá válik.

Az Egyesült Államokban termesztik a világ szójababjának túlnyomó részét, elsősorban Illinoisban, Iowában és Indianában.

A szójaviasz előnyei

A szója legnagyobb előnye, hogy teljesen megújuló. Miközben a globális olajtartalékok egyre csökkennek, addig a szójakínálatnak csak az szab határt, hogy mennyi szójabab kerül ültetésre és feldolgozásra. A Hobbiverzumról ma vásárolt szója valószínűleg kevesebb mint egy éve még a földben volt, és minden bizonnyal azon a területen éppen most is szójababok növekednek.

A hagyományos paraffinból készült gyertyákhoz képest a szójagyertya alacsonyabb hőmérsékleten ég, így akár kétszer hosszabb ideig élvezhetjük fényét és illatát. Tiszta lánggal, korommentesen ég, a 100% tisztaságú szójaviaszok – mint amelyek a Hobbiverzumon is kaphatóak – hozzáadott anyagoktól mentesek, így egészségünkre nézve is érdemesebb a szójaviasz mellett letenni a voksunkat. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy ezen típusú viasz kiválóan hordozza a hozzáadni kívánt illatolajokat és színezékeket.

A szójaviaszból készült gyertyákat kisgyermekes otthonokba is szívesebben választják, annak köszönhetően, hogy a szójaviasz nem tartalmaz szennyező anyagot.

A megfelelő típus kiválasztása

Szójaviaszból többféle típus is létezik, választáskor elsősorban azt érdemes figyelembe venni, hogy szabadonálló vagy tégelyes gyertyák készítéséhez ajánlott az adott viasz. A kifejezetten szabadonálló gyertyákhoz ajánlott viasszal nagyobb szilárdsággal rendelkező gyertyákat készíthetünk.

További növényi alternatívák

Repceviasz: a repceviaszt Európában termesztett repcéből készítik, a repceolaj hidrogénezésével. Származási helyének köszönhetően magyarországi gyertyakészítőként ez bizonyul a legkörnyezetbarátabb megoldásnak, hiszen nem távoli kontinensekről importálják az országba a viaszt.

A repceviaszt lassú, tiszta égés jellemzi, ez segít a gyertyának egyenletesebb sebességgel égni. Alapvetően semleges illata van, azonban jól megtartja a hozzáadott olajok illatát, továbbá kiváló alap pigmentekhez és festékekhez.

Pálmaviasz: a szójaviaszhoz hasonlóan a pálmaviasz is népszerű választás lett az elmúlt években a gyertyakészítésben, mert 100%-ban növényi eredetű, környezetbarát és fenntartható alapanyag, amelyet jellemzően a délkelet-ázsiai olajpálmákból nyernek ki.

Erős, szilárd és strapabíró viasz is, így különösen alkalmas oszlopos gyertyákhoz, illetve más szabadonálló, tégellyel nem rendelkező öntvényekhez. A pálmaviasz előnye amellett, hogy tisztán, korom nélkül ég, hogy igen jó illathordozó.

Kókuszviasz: akárcsak a szója- és pálmaviaszról, úgy a kókuszviaszról is elmondhatjuk, hogy környezetbarát, vegán és fenntartható viasz. Tiszta, lassú és egyenletes égése van. Bár azt gondolhatnánk, hogy természetesen kókusz illattal rendelkezik ez a viasz, azonban valójában szagtalan, így tökéletesen párosíthatjuk illatolajokkal. Gyakran kombinálják szójaviasszal, és a legalkalmasabb tégelyes gyertyák készítésére.

Ha szeretnél értesülni az új blogbejegyzésekről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre vagy kövess minket Facebookon és Instagramon. 

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
Árukereső.hu Hobbiverzum.hu