Blogbejegyzések

Kézzel készített karácsonyi ajándékötletek

2023.11.15 21:33
Hobbiverzum
Kézzel készített karácsonyi ajándékötletek

A karácsony közeledtével sokan szeretnének kézzel készített ajándékokat adni szeretteiknek, amelyek személyre szabottak, egyediek és kreatívak. Ha te is ilyen ajándékötleteket keresel, akkor jó helyen jársz, mert ebben a blogbejegyzésben bemutatunk néhányat, amelyekhez a hobbiverzum.hu oldalról minden alapanyagot és eszközt beszerezhetsz. Ezek az ajándékok nemcsak szépek, hanem hasznosak is, és biztosan örömet szereznek a megajándékozottnak.

Gipszből, kerámiaporból készült tálca

A gipszből, illetve kerámiaporból készült tálcák remek dísztárgyak, amelyeken tárolhatunk gyertyákat, ékszereket és egyéb használati tárgyakat is. A tálcák elkészítéséhez szükségünk lesz gipszre vagy kerámiaporra, vízre, egy nagy tálra, amiben összekeverjük a masszát és egy szilikon formára. A lépések a következők:

 • A szobahőmérsékletű vízbe szitáló mozdulatokkal fokozatosan szórjuk bele a modellgipszet vagy kerámiaport addig, amíg a vízben önmagától átnedvesedik, lesüllyed. Ha már csak egy kevéske víz van a leülepedett gipsz felett, keverjük homogén masszává ügyelve arra, hogy minél kevesebb levegőt keverjünk bele.
 • Ha márványos hatást szeretnénk elérni, akkor adjunk hozzá a bekevert anyaghoz pár csepp média tintát vagy kevés akrilfestéket, és részlegesen keverjük össze a masszát.
 • A szennyeződéstől mentes szilikon formába öntsük bele az anyagot, majd a keveréket tartalmazó formát ütögessük óvatosan az asztallaphoz, kopogtassuk meg az oldalát, hogy a belekerült levegőbuborékok távozzanak.
 • A kötési idő függ az öntvény méretétől és a levegő hőmérsékletétől is. Ha már nagyjából megkötött az alkotásunk, akkor óvatosan távolítsuk el az öntőformát és hagyjuk tovább kötni, majd teljes száradást követően csiszoljuk meg a tálcát, ha szükséges.
 • Díszíthetjük a tálcánkat kedvünk szerint: festhetjük akrilfestékkel, ragaszthatunk rá szalagot, matricát, csillámot, füstfóliát.

 

Kézzel készített gyertya

A kézzel készített gyertyák nemcsak hangulatosak és illatosak, de kiváló dekorációs elemként is szolgálnak. A gyertyák elkészítéséhez szükségünk lesz viaszra (növényire vagy paraffinra), kanócra, illatolajra, színezőanyagra, két edényre, tégelyre vagy szilikon formára, hőmérőre, fakanálra és ollóra. A lépések a következők:

 • Készítsük elő a helyszínt, tiszta és stabil munkafelületre lesz szükségünk.
 • Válasszuk ki, hogy milyen kanócot szeretnénk használni, a hossza és típusa mellett (pamut vagy fakanóc) vegyük figyelembe azt is, hogy mekkora átmérőjű gyertyához ajánlott az adott kanóc. Égetés előtt a kanócot kb. 0,6 cm-re vágjuk vissza.
 • Következő lépésként nézzük meg mennyi viasz fér el a formában vagy tégelyben, és ezt a mennyiséget szorozzuk be 1.5-2-vel, körülbelül ennyi viaszra lesz szükségünk.
 • Vízgőz felett olvasszuk fel a viaszt, majd amikor eléri az optimális hőmérsékletet adjunk hozzá illatolajat. Az illatolaj alapos elkeverését követően öntsük a szilikon formába vagy tégelybe a viaszt.
 • A kanóctartót helyezzük a kanócra, amely segít a kanóc egyenesen és középen tartásában, így egyenletesebben fog égni a gyertya.
 • A teljesen felolvadt és homogénre kevert viaszt öntsük a szilikon formába vagy tégelybe, és várjunk amíg a viasz megdermed. Lehűlés közben ne mozgassuk a gyertyát. A folyamat közben a gyertya felszínén tapasztalhatunk süllyedést, repedést, ennek oka, hogy a dermedés során a viasz veszít a térfogatából. Ezeket a hibákat tégelyes gyertya esetén úgy tudjuk korrigálni a legegyszerűbben, ha az edényben maradt fel nem használt viaszt újramelegítjük, és felöntjük vele a megsüllyedt részeket, ügyelve arra, hogy az eredeti viasz szintjét ne lépjük túl.

UV gyantából ékszer

A UV gyantából néhány egyszerű lépésben igazán egyedi ékszereket, kulcstartókat készíthetünk. A gyantaékszerek elkészítéséhez szükségünk lesz UV gyantára, színezőanyagra, szilikon formákra, ékszer alapokra és egy UV lámpára. Nézzük a lépéseket:

 • Adjunk hozzá intenzitástól függően média tintát, mica port vagy pigmentport az UV gyantához, és alaposan keverjük el. Ha több színt szeretnénk használni, akkor külön-külön edényekben keverjük össze a gyantát és a színezőanyagot.
 • Töltsük meg a szilikon formákat a gyantával, de ne lépjük túl a formák szélét. Ha szeretnénk, akkor tehetünk az UV gyantába különböző díszítőelemeket, mint pl. virágszirmokat, csillámokokat, gyöngyöket.
 • Tedd az öntvényt az UV lámpa alá, és hagyd megkeményedni a gyantát. Ez általában 2-3 percet vesz igénybe, de ez függ a gyanta vastagságától és a lámpa erősségétől is.
 • Óvatosan távolítsd el a megszilárdult öntvényt a szilikon formából, fűzd rá nyakláncra vagy kulcskarikára és kész is a saját kezűleg készített ékszer!

Tipp: UV gyanta segítségével készíthetünk emlékőröket is, amely tartalmazhatja például gyermekünk hajtincsét, a nyaraláson begyűjtött szárított virágokat, de kisállatunk szőrét is.

Szappan

A szappan egy olyan ajándék, amely nemcsak szép, hanem hasznos is. A szappan elkészítéséhez szükségünk lesz szappanalapra, illóolajra, színezőanyagra, szilikon formákra, edényre, fakanálra és egy késre. Így készíthetjük el:

 • Vágjuk fel a szappanalapot kisebb darabokra, tegyük egy edénybe, majd olvasszuk fel vízgőz felett.
 • Adjunk a felolvadt szappanalaphoz illóolajat, színezőanyagot, szárított gyógynövényeket, és keverjük el alaposan. Az illóolaj és a színezőanyag mennyisége attól függ, hogy milyen erős illatot és mennyire élénk színt szeretnénk.
 • Öntsük bele a szappant a szilikon formába, de ne töltsük tele teljesen, hagyjunk egy kis helyet a tetején, hogy a szappan ne csorduljon ki. Megszilárdulást követően szeleteljük fel a szappant és már tehetjük is ünnepi ajándékcsomagolásba.

Bízunk benne, hogy tetszettek az ötletek, és inspiráltak annyira, hogy saját kezűleg készíts ajándékot szeretteidnek. A blogbejegyzésben található ötletekhez oldalunkon minden alapanyagot és eszközt megtalálsz.

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
Árukereső.hu Hobbiverzum.hu